DUS står for Det Udvidede Samarbejde. Hensigten med DUS er, at der skal skabes helheder og sikres sammenhæng i børns liv og hermed også sammenhæng mellem undervisning og fritid. DUS tilbydes som ramme for dannelse, læring og gode sociale oplevelser for alle børn, hver dag.
DUS er både et sted, hvor børn kan hygge sig, lege og udforske verden på egen, eller på de voksnes, initiativer – og det er samtidig en vigtig del af skolen. Derfor skal DUS skabe læringsmiljøer, som er mangfoldige, aktive og kreative, og som udvikler det enkelte barns evne til at udtrykke og udvikle sig (jf. Aalborg kommunes Fælles mål for DUS – Aktiv fritid for alle 2017 – 2021).
Organisering af Skolefritidsordning (DUS) ved Nøvling Skole
På Nøvling skole tilbydes DUS i 0. – 3. Klasse. DUS er placeret på Nøvling skole og centrerer sig omkring skolens fællesareal ’hjertet’.
For børnene i 4. – 6. klasse tilbydes juniorklub, som er placeret i Visse Ladegaard i Visse. Dette princip indbefatter dog ikke juniorklubtilbuddet.
Formål
Formålet med princippet for DUS (0. - 3. klasse) på Nøvling skole er at sikre:
At skabe helhed og sammenhæng i barnets dagligdag på tværs af skole, fritid og hjem.
Gode og trygge rammer, der giver udviklingsmuligheder, passende udfordringer og et inkluderende fællesskab.
Det primære redskab for DUS/skole og forældre er MinUddannelse/AULA, ligesom der afholdes årlige skole-hjemsamtaler, hvor DUS'ens personale deltager.
Mål
At barnets møde med DUS er en positiv oplevelse, der bygger på dialog og samarbejde mellem børn, forældre og medarbejderne som et fundament for barnets udvikling.
DUS tilbyder aktiviteter, der balancerer hensynet til den samlede gruppe og det enkelte barns ressourcer, ideer og behov.
DUS tilbyder børnene sjove og spændende aktiviteter, der stimulerer nysgerrighed, leg og fællesskab.
DUS’ens ansvar
DUS medvirker til den gode overgang fra børnehave til skole.
DUS tilstræber, at børnene dagligt tilbydes relevante inden- og udendørs aktiviteter og bevægelsesaktiviteter med opmærksomhed på at udnytte faciliteter og ressourcer på skolen og i lokalområdet.
DUS’ens personale samarbejder med skolens øvrige personale om at sikre børnenes trivsel.
DUS samarbejder i relevant omfang med forældrene og byder velkommen i konkrete samarbejder om DUS aktiviteter.
DUS’ens personale deltager i skole-hjemsamtaler i forhold til børnenes alsidige, sociale og personlige udvikling med særlig vægt på trivsel.
Ved bekymring bestræber DUS’ens personale sig på at kommunikere rettidigt og direkte til forældrene med fokus på at fremme børnenes trivsel.
Forældrenes medansvar
Ved relevant information eller bekymring bestræber forældrene sig på at kommunikere rettidigt og direkte til DUS’ens personale eller ledelse med fokus på fremme af børnenes trivsel. Ved principielle spørgsmål vurderer DUS’ens ledelse, hvorvidt skolebestyrelsen skal involveres.
Forældrene tilstræber at holde sig orienteret i forhold til relevante meddelelser og planlagte aktiviteter fra DUS på MinUddannelse/AULA.